Cuvantul englezesc ”coach” isi are radacina in ungurescul “kocsis” si  inseamna “trasura”. Vehicol aparut in 1556, trasura era utilizata in transportul din locul in care te aflai in cel in care iti doreai sa fii.

Coaching-ul are o tinta similara: iti ofera suportul sa ajungi din situatia in care te afli astazi, in cea in care iti doresti sa ajungi.

Coaching-ul este utilizat in sport din 1885 iar in 1976 Timothy Gallwey a transferat conceptul din lumea sportului in lumea afacerilor. Specialist in pedagogie si expert in tenis, Gallwey scrie in cartea sa “The Inner Game of Tennis” ca “adversarul din mintea cuiva este mai redutabil decat cel aflat de cealalta parte a fileului.” El a afirmat prima oara ca, daca un coach poate ajuta un jucator sa elimine sau sa reduca obstacolele launtrice ale performantei, atunci jucatorul va scoate la iveala fara efort o abilitate naturala, fara o interventie mare din partea antrenorului.

Sefii de intreprinderi si-au dat seama ca lumea afacerilor nu difera mult de cea a sportului si ca pentru rezolvarea problemelor legate de concurenta si satisfacerea nevoii de depasire, au nevoie de un coach in afaceri, la fel de mult ca si sportivii de performanta.

Coaching-ul devine profesie in Statele Unite ale Americii din anii ‘80. El se bazeaza pe o varietate de tehnici din filozofie, psihologie, programare neuronlingvistica, etc.

Ce face coaching-ul

Fara a mai fi considerat un trend, ceva la moda sau o modalitate prin care “sa ne simtim bine”, astazi coaching-ul este o forma fireasca de leadership si este legat direct de munca.

Concentrandu-se pe posibilitatile viitoare, procesul de coaching nu se axeaza asupra greselilor din trecut, ci sustine persoana in descoperirea solutiilor si abilitatilor personale pentru a-si atinge potentialul si a ajunge acolo unde isi doreste sa fie, atat in viata personala cat si in cea profesionala.

Coaching-ul se concentreaza pe rezultate, sustine persoana in descoperirea propriilor concluzii, faciliteaza insight-ul. Coaching-ul conduce catre actiune, se uita la “Cum” si nu la “De ce”!

Aspecte  esentiale pentru cei care doresc  sa utilizeze coaching-ul:

    • Cine este coach?

Persoana verticala, ce conduce cu empatie si diplomatie procesul de atingere a telurilor clientului, coach-ul este certificat, educat special in scoli acreditate international si isi desfasoara activitatea respectand reglementarile impuse de ICF – International Coach Federation.

    • Confidentialitatea in procesul de coaching 

Intotdeauna se semneaza un contract in care este stipulata responsabilitatea coach-ului fata de pastrarea confidentialitatii asupra discutiilor personale din cadrul sedintelor de coaching.

    • Coach intern in companie?

Cu toata pregatirea si educatia de care este capabil, un coach intern nu poate face coaching cu colegii din companie. Nivelul de incredere necesar in relatia de coaching nu poate fi atins intre doua persoane care au acelasi angajator.